Et år med masser af fællesskab
Læs hvad en tidligere elev skriver i en dansk stil om et efterskoleår med fællesskab og corona.
#dybbøl
historier
Kære alle elever, lærer, familie og venner, nu kan vi officielt sige at året 19/20 på Dybbøl efterskole er omme.
Vi har haft et dramatisk, svært, kærligt, sjov og ikke mindst et fantastisk år her, med masser af fællesskab. Fællesskab har været vigtig på et efterskoleår. Med fællesskaben som vi skabte, har vi fået en masse fede, seje og mindeværdige tider og rejser sammen, som vi næppe vil glemme. Vi har være i Østrig og stået på ski sammen, og været ude og lave hyggedage hvor vi har været ude i en indendørs trampolinpark. Turen til Østrig er den tur hvor fællesskabet for sit ekstra skub af fællesskab. Det går op for os at den her tid for vi ikke igen, så vi vælger at lægge hele hjertet i.
Et fællesskab er meget vigtig på en efterskole for at få et helt år til at fungere. For fællesskabet er det der gør, det hyggeligt at have været her et helt år. Med fællesskabet skabt, er det også med til at gøre vi kan udvikle os hver for sig. Vi er hver især blevet klogere på os selv, klogere på hvordan man opfører sig og er over for andre og ikke mindst blevet mere voksne og modne hver især. Alt dette er noget vi tager med os herfra, og ud i den store verden. I et fællesskab er der plads til alle, om du er nørd, mærkelig, trans eller bare en som er genert. Der er plads til alle i fællesskabet her på Dybbøl.
I et fællesskab på en efterskole er der ikke kun elever, der er også køkkendamerne, rengøringsdamer, pedeller og lærer. En lærer på efterskole er ikke det samme som en lærer i en folkeskole. I en folkeskole ser man læreren som ens lærer, man for ikke så meget af deres personlige interesser eller familier at kende. Men på en efterskole er læreren mere tæt til eleverne, de er ved os en stor del af deres dag, de bruger deres aftner og morgener med os. Vi lærer mange ting om dem, og møder deres familier, en lærer på efterskole kan måske endda føles som ens egen familie, nogle der i hvert fald kommer til at savne i sin fremtid. Det er måske ikke alle lærer der føltes sådan, men tror ikke man kan undgå der er en, man har det fantastisk med, næsten som en bedste ven
Med fællesskab har vi sammen klaret os igennem Corona tiderne. Vi har klaret os igennem en masse Zoom timer sammen, og vi har lavet fredags hygge sammen. Sammen har vi klaret at holde fællesskabet samlet gennem ca. seks uger. Og vi har været langt væk fra hinanden, men stadigvæk tæt sammen. Corona har været en kamp, vi har mistet nogle oplevelser som en uge på Bornholm, mistet teaterugen og middel alder ugen. Vi har været stærke sammen i den lange tid alligevel. Men mange af os er bange, men også klar til at komme videre herfra og nogle ses jo næste år igen. Men uanset og folk forlader eller bliver på Dybbøl efterskole, så vil i aldrig få et år som dette. Eleverne der bliver kommer til at opleve noget helt andet, da to år på efterskole ligner aldrig det samme. Der vil være nye venner, og med det giver det en masse nye og andre oplevelser, også selvom det måske bliver en tur hen det samme sted som i år. År 19/20 på Dybbøl efterskole kan ikke sammenlignes med en anden årgang af elever.
Men nu er året omme og vi skal sige farvel, tror det bliver hårdt for alle. Vi skal videre hver især. Inden vi forlader hinanden, så synes jeg vi skal huske at takke os selv, lærerne og ens kammerater for et fantastisk og et uforglemmeligt efterskoleår.
Til slut her har jeg et lille citat der handler lidt om sådan et år her, håber i vil tage det med jer i jeres hjerter. Citat er skrevet af Rasmus Skov Borring og kommer fra sangen “Gi’ os lyset tilbage”.
”Alle må leve og dø.
Glæd dig – du er her alligevel nu!
Meningen er vel at så sine frø,
På en overladt stjerneø.
Gi’ os tiden tilbag’,
Og lad os bruge ethvert timeslag.
Dørene åbne og smilene slidt.
Sådan er landet, jeg gerne vil kalde for mit.”
Skrevet af Katja årgang 19/20 på Dybbøl Efterskole